HR | EN

Preporuke za zračni promet

Ove se preporuke odnose na provedbu mjera prilikom prijevoza putnika zrakoplovima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) radi zaštite putnika i posade zrakoplova u zračnom prijevozu.
 
Fizička udaljenost
Potrebno je poštovati pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra.
 
Dezinfekcija ruku
Na ulazima u putnički terminal, čekaonicama i izlazima za ukrcaj putnika postavljeni su dozatori s dezinfekcijskim sredstvom. Operite ruke prije ulaska u zrakoplov, nakon izlaska iz njega, kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa i sl.). Dezinfekcijsko sredstvo je na raspolaganju na ulazu u zrakoplov. Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70% alkohola ili druga sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem, prikladna za korištenje na koži.
 
Maske za lice
Unutar zatvorenih prostora zračne luke preporučuje se nošenje medicinskih maski ili maski za lice koje moraju prekrivati i usta i nos.
Od 4. svibnja 2020. obavezno je korištenje maski/pokrivala za lice na svim letovima. Maske je potrebno nositi za vrijeme cijelog boravka u putničkoj kabini zrakoplova.
Prihvatljiva pokrivala za lice:
– dvoslojne pamučne maske za lice
– medicinske (kirurške) maske za lice
– filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila (FFP2/N95)
 
Izuzetak od obveznog nošenja maske za lice
Maske iznimno nisu obvezni nositi djeca, osobe koje imaju problema s respiratornim sustavom, a da to nije povezano s COVID-19, osobe bez svijesti i osobe s invaliditetom bez pratnje, a koje bez tuđe pomoći ne mogu staviti ili skinuti masku za lice.
 
Provjera zdravstvenog stanja
Putnicima se preporučuje da prije kretanja na put provjere svoje zdravstveno stanje te ako imaju tjelesnu temperaturu (viša od 37,2 °C mjereno pod pazuhom u trajanju od 5 minuta) ili respiratorne tegobe ne kreću na put.
 
Ručna prtljaga
Putnicima se preporučuje da zbog trenutnih ograničenja u procesima na zračnim lukama i u zrakoplovu koliko god je moguće putuju bez ručne prtljage te da je predaju na šalterima za registraciju putnika. Tijekom trajanja navedenih ograničenja preporučena ručna prtljaga može biti: ženska torba, torba sa higijenskim potrepštinama za bebe i malu djecu, torba za laptop koja se nosi na ramenu te manji ruksak. U zrakoplov, u ručnoj prtljazi, možete ponijeti dezinfekcijsko sredstvo koje ne smije sadržavati više od 70% alkohola u maksimalnoj količini od 2l po putniku, u pojedinačnim pakiranjima koja ne prelaze količinu od 1/2l (max 4×1/2l dezinfekcijskog sredstva).
 
Prijava na let
Kako biste izbjegli gužve kod prijave na vaš let, preporučujemo vam da koristite online prijavu (registraciju) za let već u vašem domu. Tijekom plaćanja usluga u sklopu putničkog terminala preporučujemo korištenje opcije beskontaktnog plaćanja umjesto plaćanja gotovinom.
 
Dolazak u zračnu luku
Uvijek planirajte svoj dolazak u zračnu luku najkasnije dva sata prije vašeg leta kako biste imali dovoljno vremena za prolazak svih propisanih procedura registracije i prihvata putnika i prtljage na pojedini let.
 
Prolazak kroz sigurnosnu kontrolu
Prilikom prolaska kroz zaštitni pregled preporuča se ostavljanje predmeta unutar ručne prtljage ili torbice koja će prolaziti kroz rendgen te samim time izbjegavanje korištenja plastičnih spremnika. Stvari poput mobilnih uređaja ili novčanika preporuča se staviti u vrećice kako bi se izbjegao nepotreban kontakt, ali i kako biste proveli što manje vremena na zaštitnom pregledu. Prilikom prolaska kroz zaštitni pregled, od putnika neće biti zahtijevano skidanje zaštitnih maski i rukavica. Putnicima se savjetuje da ručnu prtljagu svedu na minimum u cilju smanjenja rizika i što jednostavnijeg prolaska kroz sigurnosni pregled.
 

*preporuke za putovanja preuzete s www.koronavirus.hr i www.zagreb-airport.hr