Početna | Zanimljivosti | Putovanje do stratosfere balonom

Putovanje do stratosfere balonom

Španjolski poduzetnik želi organizirati turističke letove posebnim balonom na helij, kako bi putnike čim više približio svemiru.

Dok razne privatne svemirske kompanije planiraju voditi turiste u svemir suborbitalnimletjelicama, španjolski poduzetnik Jose Mariano Lopez-Urdiales i njegova kompanija Zero 2 Infinity će vas povesti na 36 km visine balonom na helij, pod nazivom Bloon.

Mada je 36 km visine daleko od toga da bi se smatralo svemirom i mada na toj visini nećete osjetiti učinke nulte gravitacije, posebno dizajnirani španjolski balon će vam pružiti osjećaj da se nalazite “gotovo u svemiru”. Na toj visini možete vidjeti veličanstvenu tamu svemira, uživati u pogledu na izlazak Sunca na horizontu, kao i u veličanstvenom pogledu na površinu Zemlje, kakav ne možete doživjeti u zrakoplovima.

Jedno putovanje Bloonom u trajanju od 5 sati koštat će 110.000 eura, a putnici će se nalaziti u specijalnoj atmosferskoj kapsuli, u kojoj će se osjećati ugodno, toplo i sigurno.

Sam uspon balonom na 36 km visine trajat će oko sat vremena, a potom će putnici na toj visini uživati puna 3 sata, što nam se čini možda čak i zanimljivije od komercijalnih suborbitalnih letova raketama, tijekom kojih će se sve odvijati u minutama.

Hose Mariano je u ovaj projekt krenuo u suradnji sa svojim ocem astronomom, te prvi komercijalni let planiraju izvesti 2013. godine, najvjerojatnije iznad Barcelone, a do sada su već izveli nekoliko probnih letova do 33 km visine.

Ako ste zainteresirani, već sada možete rezervirati svoj let preko ovog linka.

Izvor: Vidi.hr