Početna | Zanimljivosti | Zračne luke: 5 posto više putnika

Zračne luke: 5 posto više putnika

zadar aerodrom

Kroz hrvatske zračne luke od početka ove godine do kraja studenog ukupno je prošlo 5 milijuna putnika, što je za 5 posto ili za 278 tisuća putnika više nego u istom razdoblju prošle godine, a poraste broja putnika zabilježile su i sve veće luke pojedinačno, podaci su Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Promatrano po mjesecima najveća su povećanja broja putnika u zračnim lukama zabilježena u srpnju ove godine, za 14 posto, te u kolovozu i rujnu, za 11,5 i za 11,7 posto.

Pojedinačno gledano, najveći porast broja putnika u jedanaest mjeseci ove godine od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je u Zračnoj luci Zadar s nešto više od 253 tisuća putnika.

S porastima od 14 i 10 posto slijede zračne luke Dubrovnik i Split u kojima je bilo 1,24 milijuna, odnosno 1,16 milijuna putnika.

Zračna luka Pula sa 313 tisuća putnika ostvarila je porast od 4 posto, a Zračna luka Osijek s 20,8 tisuća putnika porast od 2 posto. U Zračnoj luci Zagreb putnika je u jedanaest mjeseci ove godine bilo najviše među svim lukama, 1,93 milijuna, ali je u njoj ostvaren najmanji porast u odnosu na lani, za 0,2 posto. Zračna luka Rijeka imala je gotovo upola manje putnika nego lani ili njih 61,5 tisuća, dok se za zračne luke Brač i Mali Lošinj u navedenim podacima spominje samo da su imale manje putnika nego lani.

Sve zračne luke i do kraja ove godine očekuju nastavak pozitivnog trenda, dok za iduću godinu, uz nove investicije u infrastrukturu i usluge, najavljuju i daljnje poraste broja putnika, ukupno za oko 6 posto.

Izvor: aerosvijet.com, Agencije za civilno zrakoplovstvo