Početna | Zanimljivosti | Lufthansa na zagrebačkom Plesu predstavila novu europsku kabinu

Lufthansa na zagrebačkom Plesu predstavila novu europsku kabinu

Njemački avio prijevoznik Lufthansa, postaviti će otprilike 32 000 novih sjedala u više od 180 zrakoplova u svojoj floti, za kratke i srednje dolete tijekom 2011. godine. Nova Recaro sjedala zauzimati ce manje mjesta od prethodnih, i to do dva nova reda sjedala, što je oko 2000 dodatnih mjesta, što odgovara kapacitetu od 12 zrakoploca Airbus A320.

Nova EU sjedala naći će se na 9 zrakoplova Croatia Airlines-a. Neki od njih prometovati će na novim linijama (npr. Zadar-Munchen) koje će tijekom turističke sezone povezivati Jadransku obalu i velike njemačke gradove.

Nova kabina na europskim linijama će ne samo povećati razinu udobnosti letenja, nego i bitno pridonjeti ekonomičnosti. Prednost pokazuju i iz ekološke perspektive. Svaki red sjedala lakši je 12 kg od prethodnog, što ukupno znači smanjenje težine za 30%, što smanjuje potrošnju goriva. Na taj način se npr. masa praznog Boeinga 737 smanjuje za više od 300 kilograma. Ukupno će se u nove kabine uložiti oko 170 milijuna eura, čime se žele poboljšati standardi na europskim letovima i povećati razina udobnosti .

Najbitnija činjenica  za Hrvatsku je da će dobar dio sjedala na Lufthansinim letovima postavljati Croatia Airlines, a ugradnja novih putnickih EU sjedala i promjena interijera za Airbus 320 vršiti će se u Zagrebu. Radovi se izvode u novom hangaru Croatia Airlines-a, što je otvorilo veće mogućnosti održavanja zrakoplova inozemnih aviokompanija. Do kraja rujna, u Zagrebu će se obaviti promjena interijera u još četiri Lufthansina zrakoplova Airbus 320. Croatia Airlines i njezini inžinjeri izveli su 149 zahvata na Lufthansinim zrakoplovima do sada.