Početna | Zanimljivosti | Kada kupiti aviokartu: Pravilo “8 tjedana”

Kada kupiti aviokartu: Pravilo “8 tjedana”

Ekonomist Makoto Watanabe misli da ima odgovor. Prema njegovom članku, on kaže da je odgovor osam tjedana prije leta.

“Njegova otkrića sugeriraju da su avionske karte jeftinije kada su kupuju u poslijepodnevnim satima, a ne ujutro, jer zrakoplovne kompanije pretpostavljaju da poslovni putnici kupuju aviokarte na poslu u jutarnjim satima na račun tvrtke, a putnici koji putuju zbog privatnih razloga više kupuju u popodnevnim satima “, kaže Guardian.

Pravilo 8 tjedana proizlazi iz rada objavljenog u najnovijem izdanju Economic Journal u kojemu su Watanabe i njegov kolega, Marc Möller, ponudili zastrašujuću jednadžbu s složenom formulom.

Neke jednadžbe u dodir su s konvencionalnom mudrošću, iako pravilo, kao i svaki drugo, ne mora uvijek biti istinito.

“Ne mogu jamčiti za matematiku, ali rezultat gospodina Watanabe čini se načelno istinit. Pravilo se definitivno podudara s anegdotskim mudrostima kupnje aviokarata koje se prenose od poslovnog putnika do poslovnog putnika. Ali samo zato što je uglavnom točno, to ne znači da će uvijek i biti točno. (ili će nastaviti biti točno u budućnosti). Različite promotivne akcije aviokompanija i praćenje cijena aviokarata mogu naravno uvijek pomoći”, piše The Economist, koji dodaje ovaj komentar:

“Ako ne želite trošiti vrijeme prateći promotivne akcije i motreći cijene, i samo želite pogoditi kad treba kupiti najjeftinije karte, pravilo gospodina Watanabe je pravilo bi moglo biti dobro mjesto za početak.”

David Wilkening powered by AVIOKARTE.HR