Početna | Vijesti | Opiši zračnu luku i ostvari popust na kupnju aviokarte – Ataturk (Istanbul) – Sandra Kruhek

Opiši zračnu luku i ostvari popust na kupnju aviokarte – Ataturk (Istanbul) – Sandra Kruhek

Istanbul 230

U zračnoj luci Ataturk ( puno ime je Ataturk International Airport) bila sam u srpnju 2011. na svom putovanju u Istanbul. Aerodrom se nalazi u europskoj strani grada i udaljen je cca.24 km od centra grada. Ime je dobio po Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču moderne Turske i prvom predsjedniku. Danas je  to najveci aerodrom u Turskoj i spada u 40 najvecih svjetskih aerodroma.
Sastoji se od  četiri terminala  u kojima se vrlo lako snaći jer je sve dobro obilježeno i osoblje je i više nego ljubazno i skoro svi govore engleski jezik. Ekrani s podacima o  letovima su na svakih par desetaka metara tako da ih ne morate tražiti uokolo. Internacionalni terminal je moderan i vrlo velik tako da preporučujem da dodjete i do 3 sata prije samog leta jer su kontrole vrlo stroge i temeljite ( prva je vec na ulazu u zgradu, ne možete  ni nekoga otpratiti ni dočekati bez da prođete kroz skener ). Gužva se stvara i na pregledu putovnica nakon  što ste predali prtljagu jer turski državljani imaju poseban red, a svi ostali putnici  idu  zajedno u jedan red pa se  stvaraju neopisive gužve ( ja sam čekala  malo više od 30 min ).
Kao jedinu manu internacionalnog terminala  izdvojila bih manjak mjesta za sjedenje.
Gateovi su  relativno blizu jedan drugoga, s pregršt kafića i restorana u blizini svakoga i wc-a kojih stvarno ima na svakom koraku. Ponuda  duty free dućana, restorana i kafića je stvarno velika i ima svega što vam srce želi. Može se plaćati u nekoliko valuta i sa svim kreditnim karticama.

Najbrži način za dolazak/odlazak je taksi. Vožnja taksijem do  centra grada košta oko 30 – 35 turskih lira što je oko 120 – 150 kuna. Pazite da  Vas taksist ne prevari i unaprijed dogovorite cijenu. Kad promet u gradu nije gust, do aerodroma treba oko pola sata, ali u vrijeme špice to se zna odužiti i na sat vremena pa je dobro krenuti što ranije na aerodrom.

Postoji i shuttle bus koji ce Vas pokupiti ispred hotela ali samo ako se hotel nalazi na području Sultanahmeta ( centar grada).
Lakom željeznicom isto možete doći do aerodroma ali ona vozi samo po europskom dijelu grada i trebat će Vam oko 30 – 35 minuta. Cijena je oko  0, 75 Eura u jednom smjeru.

Hrvatskim državljanima je za ulazak u Tursku potrebna važeća putovnica koja  mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od početka putovanja.Cijepljenje nije potrebno.
Kod ulaska u zemlju dozvoljen je  neograničen unos domaće i strane valute.

Piše: Sandra Kruhek