Početna | Vijesti | Croatia Airlines i Jat najlošije popunjene europske aviokompanije

Croatia Airlines i Jat najlošije popunjene europske aviokompanije

CROATIA Airlines i Jat Airways posljednje su dvije zrakoplovne kompanije u kokurenciji 32 europska avioprijevoznika po popunjenosti zrakoplova na svojim letovima. Prema podacima Europskog udruženja avioprijevoznika (AEA), Croatia Airlines je u osam ovogodišnjih mjeseci imala prosječnu popunjenost kabine putnicima od 60,9 posto. Lošiji od hrvatske nacionalne aviokompanije samo je srpski Jat Airways koji je u ovom razdoblju imao popunjenost od 60,7 posto. Od siječnja do kraja kolovoza ove godine Croatia Airlines je, prema podacima AEA, prevezla 1,07 milijuna putnika, piše Poslovni dnevnik.

I dok je generalno kod eurospkih avioprijevoznika 2010. godina bila godina oporavka, hrvatska avioprijevoznička tvrtka je doživjela pad popunjenosti za 0,3 posto čime je među samo četiri kompanije koje su doživjele pad u odnosu na lanjsku godinu.

Prosječna popunjenost zrakoplova članica AEA ove godine iznosila je 77,9 posto. Najveću popunjenost imao je nizozemski KLM. Nizozemci su na svojim letovima imali prosječno 83,8 posto popunjenih sjedišta u zrakoplovu. Za njima slijedi španjolska Iberia sa 83 posto i britanski Virgin Atlantic Airways sa 82,8 posto. U odnosu na prošlu godinu, članice AEA-e bilježe u 2010. rast popunjenosti svojih zrakoplova za 2,6 posto.

Izvor: Index.hr